BYRÅDET BYGGER BRO

Af JONAS HVID

Politikere søger om penge til broforbindelse over Randers Fjord. Initiativet gøder samarbejdet mellem Randers og nabokommunerne, som har taget initiativ til den faste forbindelse.

Byrådets beslutning om at gå videre med broforbindelsen over Randersfjord ved Tjærby handler ikke bare om bro over fjorden. Det er også en vigtig brobygning til nabokommunerne, fastslog flere politikere på mandagens byrådsmøde, forud for beslutningen om at sende en ansøgning til Folketingets trafikudvalg om statstilskud til projektet.

»Det er god brobygning,« understregede Poul Nielsen (RL), som hæftede sig ved, at Nørhald og Rougsø kommuner havde henvendt sig til Randers med ideen om en fast forbindelse. Det glædede også andre politikere.

»Det er rart, at de kommer til os, storebroren. Det her er et skoleeksempel i at arbejde på tværs af kommunegrænserne,« konstaterede Preben Smed (S).

Mens Karen Brix Roed også mente, at det vil give endnu mere ræson, hvis kommunerne kommer til at samarbejde endnu tættere sammen fremover.

Håb om EU-penge

Ud over at sende en ansøgning til Folketingets trafikudvalg om at komme med i oversigten om de næste 12 års trafikinvesteringer, er håbet også, at EU vil betale en del af de 200 mio. kr., som de foreløbige beregninger viser, at broen og tilslutningsanlæg vil koste - ligesom Århus Amts udviklingsfond også kan bidrage med et beløb.

De fleste byrådsmedlemmer var enige om, at en ny fjordforbindelse vil være tiltrængt.

Dels vil den aflaste trafikken på Randers Bro.

Dels skønnes kronjyder, der bor på den ene side af fjorden og arbejder på den anden, at kunne spare mellem fem og 25 minutter hver dag, hvilket vil fremme erhvervsudviklingen i området.

»Det er vigtigt for vores pendlere og de 85.000 borgere på Djursland,« lød det fra Karen Smed (K), mens Erik Busk Jensen (V) gik skridtet videre og talte om en livsvigtig bro til naboerne.

»Jeg tror på, at vi kan spare liv på Djursland ved at få en østbro. Patienter fra Djursland kan blive kørt hurtigere ind på Randers Centralsygehus,« formodede han.

Forhastet løsning

Men Beboerlisten og SF ville endnu ikke være med til at fokusere på en broløsning.

»Det er meget forhastet. Løsningen har ikke været i teknisk udvalg. Vi er imod, når man ikke vil diskutere andre muligheder,« sagde Bjarne Overmark, som fik nedstemt sit forslag om at lave overvejelser om andre linjeføringer og en tunnelløsning.

Uffe Thorsen kunne ikke finde noget argument i det udarbejdede materiale om fjordforbindelsen, som talte for broen over fjorden mellem Assentoft og Tjærby.

»Det virker som om, at man gør det i samarbejdets navn. Det virker ikke gennemtænkt,« sagde han som modvægt til kollegernes begejstring om at bygge bro til nabokommunerne Nørhald, Rougsø og Sønderhald kommuner, der er med i projektet.

Hvis forbindelsen over fjorden skal have den ønskede virkning, skal kommunen bygge Ringboulevarden færdig helt ud til Udbyhøjvej, fremgår det af projektbeskrivelsen og et notat fra Randers Kommunes tekniske forvaltning.

Det vil skønsmæssigt koste 70 mio. kr., som kommunen formentlig selv skal betale.

Foreløbige planer går på, at broen skal bygges, så den kan være klar i 2010 - samtidig med at Århus Amt har lovet, at motortrafikvejen fra Assentoft til den jyske motorvej ved Sdr. Borup er klar.

jonas.hvid@jp.dk